SIMBOLI BEOGRADA U NOVOM RUHU: REKONSTRUKCIJE STARIH ZDANJA KOMPANIJE MARERA PROPERTIES

Beograd, 30. decembar 2021.

Beograd, 30. decembar 2021. Palata Beograd u januaru 2022. godine otvara svoja vrata za sve zakupce, dok će zgrada BIGZ-a prve zakupce dočekati početkom 2023. godine. Ova monumentalna zdanja prestonice su projekti kompanije Marera Properties koja se bavi investiranjem u nekretnine, njihovim razvojem i iznajmljivanjem kancelarijskih, industrijskih i maloprodajnih prostora na prestižnim i strateški odabranim lokacijama. O dosadašnjim dostignućima i projektima koji predstoje razgovaramo sa direktorom sektora za upravljanje kancelarijskim prostorom kompanije Marera Properties, Bojanom Ljubičićem.

Marera Properties je privukla veliko interesovanje javnosti akvizicijama starih zdanja i nekih od simbola prestonice. Zašto ste se odlučili na ovakav pristup?

U dosadašnjem razvoju naše kompanije, poseban akcenat u segmentu kancelarijskih prostora smo strateški usmerili ka rekonstrukcijama starih zdanja i očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa u samom centru grada. To je naša niša na domaćem tržištu, ali i nešto čime se posebno ponosimo jer svedočimo oživljavanju simbola Beograda, od kojih su neki usled dotrajalosti pod teretom vremena dugi niz godina stajali oronuli. Kao primer istakao bih već završenu rekonstrukciju Kalemegdan Biznis Centara – nekadašnje fabrike Beko koja je čitavu deceniju bez krova i prozora bila napuštena na centralnoj gradskoj lokaciji na donjem Dorćolu. Danas je taj objekat multifunkcionalni biznis centar u kojem radi i boravi više od dve hiljade ljudi, a za čije je dnevne potrebe razvijeno i mnoštvo okolnih uslužnih objekata, radnji i servisa, što doprinosi razvoju celokupnog neposrednog okruženja.

Palatu Beograd ste akvizirali u novembru prošle godine, i samo nešto više od godinu dana kasnije najavili ste njeno skorašnje otvaranje. Šta je urađeno u okviru rekonstrukcije?

Otvaranje Palate Beograd, na čijoj se sveobuhvatnoj rekonstrukciji radilo proteklih 12 meseci, predstavlja značajan iskorak za našu kompaniju, i kulminaciju predanog rada celokupnog tima iz svih segmenata našeg poslovanja. Unutrašnjost je kompletno renovirana, kako bi bila privedena nameni savremenog, modernog poslovnog prostora A klase od skoro 20,000 kvaratnih metara, dok je spoljašnjost osvežena ali i očuvana s obzirom da je u pitanju kulturno istorijsko zdanje koje je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. U kompletno renoviranje uložili smo više od osam miliona evra što predstavlja najveće ulaganje u Palatu Beograd još od njene izgradnje.

Kako sada izgleda unutrašnjost zgrade koja je, kako ste rekli, potpuno renovirana?

Ugrađeni su liftovi poslednje generacije, zamenjene su kompletne instalacije, implementiran je sistem prirodne ventilacije, i uveden je pametni sistem za upravljanje koji će dodatno unaprediti energetsku efikasnost zgrade. Kao što je u doba izgradnje Palata Beograd bila pravo arhitektonsko čudo, sa više od 20 građevinskih i instalacionih metoda koja su tada primenjena prvi put na Balkanu, tako smo i mi prilikom rekonstrukcije nastojali da nekadašnja prva pametna zgrada ponovo predstavlja primer pomeranja granica savremenih arhitektonskih metoda i tehnoloških rešenja. Tu bih posebno istakao i izgradnju pravih “zelenih oaza” u okviru prostranih terasa na petom i šestom spratu, gde smo zasadili prirodno zelenilo kako bi utisak bio nalik boravku u parku koji je pritom opremljen radnim zonama sa kompletnom infrastrukturom za održavanje poslovnih sastanaka na otvorenom.

Kakvo je interesovanje potencijalnih zakupaca, i da li je već sada poznato iz kojih segmenata dolaze kompanije koje će se useliti u Palatu Beograd?

Prvi zakupci će početi useljenje već od prvog januara 2022. godine, a interesovanje koje vlada je zaista veliko. U ovom trenutku smo izdali već 95% celokupne zgrade, što je i premašilo naša očekivanja. Većina zakupaca dolazi iz IT industrije, što reflektuje i tržišne trendove, a treba istaći i sektore energetike, transporta i logistike. Mahom su u pitanju veće kompanije, koje su za svoje poslovne potrebe zakupile više od jednog sprata, čemu u prilog govori i činjenica da je prosečna veličina izdatog prostora oko 1.000 kvadratnih metara.

BIGZ je jedan od reprezenta najvećih ostvarenja jugoslovenske moderne. Kako će ovo zdanje izgledati nakon rekonstrukcije i koja će biti njegova buduća namena?

Rekonstrukciju nekadašnje najveće štamparije na Balkanu BIGZ, koju smo akvizirali zajedno sa partnerom tj. „Aleksandar gradnja“, otpočeli smo nedavno inicijalnim radovima na raščišćavanju terena. Ovo kultno zdanje arhitekte Dragiše Brašovana, od 40.000 kvadratnih metara, biće prilagođeno zahtevima multifunkcionalnog poslovnog centra A klase, industrijskog dizajna i monumetnalog izgleda sa plafonima visine 4.6 metara, i prostorom oplemenjenim modernim detaljima i savremenim rešenjima. Poseban raritet ove zgrade predstavlja veličina pojedinačnih spratova koji se prostiru na čak 3.500 kvadratnih metara po spratu, u okviru kojih će kancelarije različitih veličina biti dizajnirane tako da odgovaraju svim zahtevima zakupaca. Treba istaći i velike prozore koji krase zgradu i koji će učiniti unutrašnji prostor svetlim i ugodnim za rad.

Koja je vrednost investicije u renoviranje BIGZ-a, i kada će zgrada biti otvorena?

Prevashodno bih iskoristio priliku da podsetim da je BIGZ građevina podignuta krajem 30-ih godina prošlog veka, i svojom veličinom i kompleksnošću predstavlja najveći projekat rekonstrukcije zgrade pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji je do sada realizovan na našim prostorima. Planirana ukupna vrednost investicije u rekonstrukciju je 20 miliona evra, a za realizaciju će nam biti potrebno godinu dana, što znači da će prvi zakupci početi useljenje u januaru 2023. godine.

Za kraj, recite nam nešto više o kompaniji i smeru njenog razvoja?

Marera Properties je kompanija čiji portfolio čini više od 200.000 kvadratnih metara kancelarijskih, maloprodajnih i industrijskih objekata širom zemlje. Kompanija se nalazi među četiri najveća real-estate investitora u kancelarijskom segmentu u Srbiji, a svojom ponudom poslovnih prostora u centru Beograda pozicionirala se kao lider u ovoj oblasti. U pogledu daljeg razvoja, planiramo da na osnovu jasno definisanih i strateški razvijenih kratkoročnih i dugoročnih poslovnih ciljeva nastavimo da predano radimo na daljem rastu, i da utvrđujemo našu tržišnu poziciju.